Etusivu > Raspberry Pi > Asennuksen aloittaminen

Asennuksen aloittaminen

Onnistuimme rakentamaan oman Linux-kernelin päälle rakennetun käyttöjärjestelmämme Raspberry Pin päälle, ja tässä postauksessa kerromme, mitä kannattaa tehdä ja mitä ei.

Linux-ytimen päälle Linux from Scratch -kirjan ohjeita mukaillen itse rakennettua käyttöjärjestelmää kutsutaan yleensä ”Linux from Scratchiksi” (suom. ”Linux tyhjästä”), ja näin mekin teemme. Lopputuotteemme erisnimi on kuitenkin Hiawatha. ”Linux from Scratch” -käsitteeseen viittaamme usein vakiintuneen käytännön mukaisesti lyhenteellä LFS.

Käytimme ohjenuoranamme PiLFS-ohjekirjaa, joka käytännössä neuvoo noudattamaan LFS-ohjekirjaa kertoen muun muassa, missä kohtaa alkuperäisestä ohjeistuksesta kannattaa poiketa, tai mitä erityistä kannattaa huomioida.

Aluksi on syytä todeta, että Raspberry Pi (myöh. RasPi) eroaa normaalista tietokoneesta esimerkiksi BIOS:in osalta, jota RasPissa ei ole. RasPissa on asetustiedostoja, joita muokkaamalla muutetaan asetuksia, joita normaalisti muutettaisiin BIOS:in asetuksissa.

Jokaisen RasPille Linux from Scratchia asentavan on syytä huomioida se tosiasia, että 25 dollarin arvoisessa luottokortin kokoisessa yhden piirilevyn tietokoneessa on todennäköisesti hitaampi prosessori kuin kännykässäsi. Asentaminen on vieläpä aikamoista prosessorin huudatusta, sillä ohjelmat asennetaan kääntämällä ne lähdekoodeista, mikä tehdään pääasiallisesti prosessorilla.

Tästä syystä yritimme aluksi emuloida RasPia qemulla PiLFS-ohjekirjan mukaisesti. Aikeenamme oli rakentaa ja kääntää ohjelmistot emulaattorilla, tehdä aikaansaannoksestamme image ja siirtää se RasPille. Emulaattori ei kuitenkaan muutaman tunnin taistelun seurauksena alkanut toimia, joten lopetimme ajan haaskauksen ja aloimme rakentaa järjestelmää suoraan RasPilla.

Seurasimme PiLFS-sivuston (IRC-tunnuksen mogwai ylläpitämä) ja LFS-kirjan ohjeita. Koska em. kirjojen kirjoittaminen uudestaan ei ole mielekästä, eikä siihen ole resursseja, keskitymme lähinnä kirjoja seuratessamme kohtaamiimme ongelmiin ja yllätyksiin.

LFS:n RasPille asentavan on syytä tietää, että ohjelmien kääntämiseen käytettävät, mogwain tekemät skriptit rouskuttavat 60–70 tuntia putkeen.

Kategoriat:Raspberry Pi
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Jätä kommentti