Etusivu > Uncategorized > OMXPlayer loppuraportti

OMXPlayer loppuraportti

Minulle ilmeni OMXPlayerin asentamisessa monen monia ongelmia ja käytin niiden ratkaisemiseen useita tunteja. Yleensä en edes saanut niitä ongelmia ratkaistua. Osa ongelmista johtui joko huolimattomuudestani tai osaamisen puutteesta, osa taas saattoi johtua siitä, että minulla oli vanhempi Raspberry Pi kuin muilla ryhmän jäsenillä.

Kokeilin OMXPlayerin asentamista http://www.intestinate.com/pilfs/ -sivustolta löytyvälle LFS Baselle, sekä Ilkan ja Tomin tekemälle LFS:n toiselle versiolle. Ensimmäisen kerran yritin asentaa OMXPlayeria alkuperäiselle LFS Baselle, mutta asennukseni päättyi seuraavanlaiseen ruutuun:

LgP8i

Tämä tarkoitti sitä, että tiedostojärjestelmä oli vaurioitunut, todennäköisesti sen takia, koska olin irroittanut virtapiuhan laitteen ollessa päällä.

Tämän jälkeen odotin muutaman päivän, että Tom ja Ilkka saavat oman Basen valmiiksi, jotta voisin asentaa OMXPlayerin suoraan siihen.

Lopulta kun tämä toinen (pienempi) versio oli valmis, kokeilin saada tätä toimimaan. Yritykseni Päättyivät kuitenkin seuraavanlaisiin ruutuihin:

Virhe käynnistäessä

WP_001263

Kokeilin etsiä pitkään tietoa internetistä ja en löytänyt muuta ratkaisua kuin sen joka myös lukee ruudussa eli: ”UNEXPTECTED INCOSISTENCY; RUN fsck MANUALLY”.

Kokeilin siis tehdä fsck:n manuaalisesti seuraavilla komennoilla:

sudo fsck /dev/mmcblk0p

Se korjasi ison läjän erilaisia virheitä tiedostojärjestelmässä, mutta tämän jälkeen ilmestyi alemman kuvan kaltainen ongelma (edellä). Siitä pääsi kyllä eteenpäin sisäänkirjautumisvaiheeseen, mutta tutut käyttäjätunnus ja salasana eivät toimineet (pilfs/root).

Lopulta luovutin näiden ongelmien kanssa painimisen ja aloitin taas OMXPlayeria alkuperäiseen LFS Baseen. Tässä asennuksessa ilmenevät ongelmat olivat seuraavanlaisia:

Ongelmat

ffmpegin kääntämisessä ilmeni seuraavanlainen ongelma [KUVA]

ffmpeMAKEkomento

Kokeilin tämän jälkeen kääntää ffmpegin seuraavilla komennoilla:

./configure --prefix=/usr        \
--disable-debug      \
--enable-shared      \
--disable-static     \
--enable-gpl         \
&& make

Kuitenkin sama virheilmoitus ilmestyi ruudulle:


gcc: internal compiler error: Killed (program cc1)
Please submit a full bug report,
with preprocessed source if appropriate.
See <http://gcc.gnu.org/bugs.html> for instructions.
make: *** [libavcodec/roqvideoenc.o] Error 4

Kokeilin tehdä swapin komennolla

dd if=/dev/zero of=/var/swapfile bs=1M count=512 && mkswap /var/swapfile && swapon -v /var/swapfile

Tämän jälkeen sain FFmpegin käännettyä onnistuneesti.

kokeilin, että oliko FFmpeg asentunut oikein komennolla make check

sain seuraavanlaisen virheilmoituksen

ffmpegMAKECHECK

En tiennyt oliko käännöksessä tapahtunut jonkinnäköinen virhe, koska tietokoneeni oli sammunut siinä välissä kun olin muualla ja en saanut selville, että oliko käännös päässyt loppuun saakka. Päätin jatkaa muiden ohjelmien kääntämistä, koska ffmpegin kääntämisessä menee noin 1.5-2 tuntia. Laitoin myös FFmpegin kääntymään yön yli ja menin nukkummaan.

FFmpeg oli kääntynyt yön aikana onnistuneesti, kuten myös kaikki muutkin ohjelmat.

Ongelmat OMXPlayerin asentamisessa

Asensin OMXplayerin http://www.intestinate.com/pilfs/#omxplayer -sivun ohjeiden mukaan, mutta make komennon jälkeen minulle tuli seuraavanlainen virheilmoitus:

OMXPlayerMAKEerror

Kokeilin ratkaista tätä ongelmaa asentamalla aluksi eri asennuspaketin tuosta OMXplayerista, mutta ilmeni sama viesti. Tämän jälkeen asensin FreeType 2:n uudestaan ja tämän jälkeen vielä kerran OMXPlayerin, mutta viesti oli seuraavanlainen:

OMXplayerMAKEerrorpart2

Tähän ongelmaan, en enään keksinyt mitään ratkaisua, joten OMXplayerin asentaminen jäi enemmän tai vähemmän kesken.

-Santeri Friman

***********************************************************

Tero Karvisen Linux-projektina -kurssi on loppumassa ja on loppuraportin paikka. OMXPlayer:n asennus ryhmän kahden jäsenen tekemän LFS:n päälle onnistui vähän eri tavalla.

Kurssin alkaminen

Kurssi alkoi siis lokakuun 24. päivä ja aiheeksi valikoitui Linux From Scratch on th Raspberry Pi, ja minun ja Santeri Frimanin vastuualueeksi tuli OMXPlayer:n asentaminen Ilkka Jylhän ja Tom Himasen tekemän LFS:n päälle.

Kurssin eteneminen

Kurssi eteni ainakin omalta osaltani aikataulun mukaisesti. Kurssin vaatimat raportoinnit jäivät lukumäärällisesti vähäiseksi, mutta ne käsittelivät kokonaisuuksia, joihin meni jopa viikko tai puolitoista kun muitakin kouluhommia oli. Tämän lisäksi, mitä ei raporteista näe, asensin OMXPlayer:n ensiksi jo valmiin LFS Basen päälle, jonka pystyi lataamaan PiLFS -sivustolta. Sitten kun Ilkka ja Tom saivat valmiiksi ensimmäisen version niin jouduin asentamaan OMXPlayer:n uudestaan. Ja koska matkan varrella tein oman virheen tuhoamalla Ilkan ja Tom määritelmiä asetuksia, niin jouduin vielä kolmannenkin kerran asentamaan OMXPlayer:n.

Loppusanat

Minulla OMXPlayer asentui heti onnistuneesti, paitsi että jouduin ostamaan aktiivisen usb-hubin, jotta langaton näppäimistö suostui toimimaan oikein. Vikakuvauksena oli kirjaimen monistuminen näytöllä, vaikka mitään näppäintä ei painettu. Tämä vaikeutti asentamista ennen hubin ostamista huomattavasti. Syytä miksi asentaminen onnistui toisessa helpommin en osaa sanoa, mutta voisin epäillä syyksi eri Raspberry Pi mallia, koska Santerilla käytössä on Model A 256mb-muistilla varustettuna ja minulla Model B 512mb. Ainakin FFmpeg:n kääntäminen vähemmällä keskusmuistilla ilman swappia ei onnistunut. Ja koska OMXPlayer:n asennus sujui reilusti ajoissa asensin myös Quake 3 ja XBMC:n kokonaisuudessaan omalle Raspberry Pi:lle.

Kurssin palaute (Antti-Ville)

Kurssi oli mukava, koska sai tehdä juuri sitä mitä itse halusi, mutta ehkäpä vieläkin laajempi ja tuntemattomampi aihe voisi olla. Raspberry Pi on kuitenkin niin suosittu jopa nyt että internetistä löytyy kattavasti ohjeita. Ja jos ohjeita ei löytynyt, meillä oli mahdollisuus keskustella PiLFS -sivuston tekijän Mogwai:n kanssa, joka auttoi ystävällisesti askarruttavien kysymysten kanssa. Tästä paras esimerkki oli kun tutustuin jo XBMC:n kääntämiseen vaikka se ei minun vastuualue ollutkaan.  XBMC:n kääntämisen kanssa oli muutamakin ongelma esimerkiksi libssh-paketin kanssa, joka keskeytti sen konfiguroinnin.

Kurssin palaute (Santeri)

Myös minunkin mielestä kurssi oli mukava, koska paino oli omassa tekemisessä ja hommia sai tehdä rauhassa, en kuitenkaan päässyt etenemään yhtä sujuvasti kuin Antti-Ville lukuisien ongelmieni takia.  Osallistuin kurssille tietämättä mitään etukäteen esimerkiksi ohjelmien kääntämisestä, mutta huomasin hyvin nopeasti, että se on pitkälti kolmen komennon hakkaamista uudelleen ja uudeelleen. Halusin kuitenkin suorittaa tämän kurssin nyt koska en voi olla varma, että järjestetäänkö kurssia enään 3 vuoden kuluttua (esimerkiksi 21. joulukuuta maailmanlopun takia [vitsi], kun minulla olisi enemmän osaamista ja voisin tehdä oikeasti jonkin haastavan projektin. En kuitenkaan tarkoita, etteikö tämä olisi ollut riittävän haastava, koska en lopulta saanut edes OMXplayeria asentumaan. Vaikka ohjelmien kääntäminen ei hirveästi osaamista tarvinnutkaan, voin rehellisesti sano, että  kurssi opetti minulle todella paljon asioita esimerkiksi Linux From Scratchistä, ArchLinuxista sekä ohjelmien kääntämisestä ja myös siitä, miten perinteinen videoplayeri toimii.

Lähteet

Tero Karvinen – Linux-projekti -kurssi

PiLFS – Linux From Scratch on the Raspberry Pi

-Jokela Antti-Ville

Tätä dokumenttia saa kopioida ja muokata GNU General Public License (versio 2 tai uudempi) mukaisesti. http://www.gnu.org/licenses/gpl.html

Kategoriat:Uncategorized
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Jätä kommentti